A

Studenten woorden die beginnen met de letter: A

Aftap

De eerste of laatste biertjes die uit de tap komen bij het doorspoelen van de leidingen. Wordt vaak gratis weggegeven.

Acquisitie

Acquisitie betekent zoveel als iemand iets laten kopen of laten doen. Veel studentenverenigingen hebben een commissie die de acquisitie op zich neemt, denk hierbij aan het verkopen van advertentieruimte in het verenigingsblad of het regelen van korting bij een drankproducent.

AB-recht

Het recht wat de oudste bewoner van een studentenhuis heeft om te bepalen wat er op de televisie gekeken wordt (komt van AfstandsBediening).

Aken gevoel

Het euforische gevoel na het inleveren van een verslag of het maken van een tentamen. In een keer vallen alle zorgen weg. Dit goede gevoel zorgt er vaak voor dat komende verplichtingen worden verwaarloosd.

Adje des

Een adje des(intresse). Het glas in een keer leeg moeten drinken als straf, omdat niet goed is opgelet, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een drankspel.

Avuncul

Komt van het latijn avunculus, wat zoveel betekent als 'opvoedende oom'. Kortom, een gewaardeerd oud lid die sturing en hulp geeft omtrent bepaalde zaken aan jongerejaars.

Aspi

Afkorting voor aspirant lid, mooier woord voor feut vaak gebruikt door het bestuur / de senaat. Iemand die probeert lid te worden bij een vereniging en in zijn ontgroening zit.

ASA

Wanneer de stufi alleen niet toerijkend is en pappa en mamma niet bijspringen dan zal er gewerkt moeten worden. Veel studenten gaan hiervoor naar de Algemene Studenten Arbeidsvereniging (ASA), een studentenuitzendbureau. (meer…)

Annuarium

Ander woord voor jaarboek. Is binnen sommige verenigingen, onder andere Virgiel en Viritas, in gebruik.

Anciënniteit

Mate van rangorde (binnen verenigingen) die bepaald wordt door het aantal jaren dat iemand al lid is. Hoe hoger iemand in anciënniteit is, hoe meer privileges en aanzien diegene heeft. (meer…)

Afdeling

1. Deel van een studentenflat/huis dat WC, keuken en gezamelijke ruimtes deelt. 2. Onderdeel binnen een vereniging.